Aanmelden

Als je weet dat je zwanger bent is het fijn dat je snel een afspraak maakt bij ons. Het eerste intake gesprek bij ons op de praktijk vindt plaats tussen de 8 en 9 weken zwangerschap. Je kunt ons bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 13.30 uur op telefoonnummer (0543) 47 65 55.

Heb je vragen die niet dringend zijn, gebruik dan hiervoor het online informatieformulier. Binnen 2 dagen zullen wij je mail beantwoorden.

Kijk nadat je hebt gezien dat de zwangerschapstest positief is op: www.moedersvoormoeders.nl. Door mee te doen kunnen er veel vrouwen geholpen worden.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Meld je dan aan via dit telefoonnummer op maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 13.30 uur.

Intake gesprek

Tijdens het eerste gesprek (ca. 60 min.) willen we graag het een en ander weten over je gezondheid, eerdere ziektes of operaties. Ook wordt gevraagd naar erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen in jouw familie of die van je partner, zoals syndroom van Down, open ruggetje, hartafwijkingen, suikerziekte etc. Natuurlijk komen eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen aan bod. Er wordt tijdens de eerste controle geen termijnecho gemaakt. Dit gebeurt op een ander tijdstip.

Echo

De eerste echo bij voorkeur rond de 10 weken zwangerschap (berekend dmv de eerste dag van je laatste menstruatie en je positieve testdatum). Dit is om te bevestigen dat het hartje klopt en vanaf 10 weken de uitgerekende datum vast te stellen.

Zonodig (als we de uitgerekende datum nog niet kunnen vaststellen) vindt een 2e echo plaats rond de 11-12 weken. Het is belangrijk een volle blaas te hebben bij deze echo’s! Het gehele bezoek duurt ongeveer 15 minuten.

Deze echo’s worden gemaakt door Simone Jongsma. Online kun je een afspraak maken via: Echopraktijkpuur.nl - Categorie: Medische echo - Afspraaktype: Termijnbepaling

Wanneer het medisch noodzakelijk is kunnen er meer echo’s gemaakt worden in de zwangerschap. Rond de 20 weken kan de 20-weken echo worden gemaakt, ook wel SEO, structureel echoscopisch onderzoek, genoemd. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Controles

In je zwangerschap kom je in totaal ongeveer 12 keer bij ons op controle, tot 26 weken om de 4 weken, tot 30 weken om de 3 weken, tot 36 weken om de 2 weken en daarna zien we je iedere week tot je bevallen bent.

Een intake gesprek duurt 60 minuten. De vervolg controles duren ongeveer 15 minunten. We beoordelen de groei van je buik en baby en controleren je bloeddruk. En natuurlijk geven we informatie en zullen we al je vragen beantwoorden!

Kraamzorg
Het is belangrijk om kraamzorg te regelen. Je krijgt van ons informatie over de diverse kraamcentra in de Achterhoek en je moet je zelf aanmelden voor de 20e week. Dit kun je ook via je zorgverzekeraar regelen.

Erkennen
Wanneer je niet getrouwd bent, kan je de baby laten erkennen door je partner. Het is verstandig om dit voor 26 weken zwangerschapsduur te regelen. Je moet hiervoor samen naar de Burgelijke Stand van het gemeentehuis. Neem een legitimatiebewijs mee.

Adviezen

Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een document waarin je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is tegelijkertijd een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Het is bedoeld om je verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. In principe zal 1 van ons drieën de geboorte van jullie kind begeleiden. Voor sommigen kan het prettig zijn hier iets over op papier te zetten en te bespreken met ons. Om dit gemakkelijker te maken kun je eventueel gebruik maken van een geboorteplan.

Op deze link kun je een checklist invullen om online een geboorteplan te maken. Bij elk onderwerp kun je één of meerdere antwoorden aanvinken. Vink alleen die vragen aan, die voor jou echt belangrijk zijn. Gebruik de lege invulvelden voor specifieke wensen of om iets te verduidelijken. Na het invullen kun je het geboorteplan uitprinten.

Wanneer je het geboorteplan meeneemt naar de afspraak waarin we de bevalling gaan bespreken, dat is rond de 36 weken zwangerschap, dan zullen we het doornemen, en samen bepalen of je wensen haalbaar zijn. Natuurlijk zullen wij zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen. Maar er kunnen altijd speciale omstandigheden zijn waarop wij zullen uitleggen dat het dan onze voorkeur heeft om van een gedeelte van het geboorteplan af te wijken.

Watergeboorte

Het is de moeite waard om je te verdiepen in een bevalling in een speciaal geboortebad. Als je aan het bevallen bent kan warm water een heel ontspannende werking op jou en de baby hebben. Je kunt tijdens de weeën in het bad zijn, zelfs tot en met de geboorte van de baby en placenta. In onze praktijk kun je een bevalbad huren voor € 25,-, daarbij kun je online het bevalpakket aanschaffen voor € 78,65 via www.bevallingsbaden.nl/dedijk.

Het is ook mogelijk om in het ziekenhuis in bad te bevallen, mits dit medisch gezien toegelaten is. Voor het SKB te Winterswijk kun je een pakket bestellen via www.bevallingsbaden.nl/skbwinterswijk

Voor het Slingeland te Doetinchem kun je ter plekke een pakket afnemen en betalen.

Zwangerschapcursussen