Vruchtbaarheid na de bevalling

Je kan bij ons ook terecht voor anticonceptie! Je hoeft niet bij ons bekend te zijn voor het maken van een afspraak.

Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie.

Anticonceptie consult

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld alvast eens op deverloskundige.nl of op anticonceptie.nl voor meer informatie over anticonceptiemethoden.

Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dit gesprek vindt plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. Ben je niet bij een van onze verloskundigen bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een 15 minuten duren en is meestal telefonisch, tenzij anders gewenst.

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraaltje (T-Safe, Ballerine, Multi-Safe short), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena, Kyleena) of ‘de pil’ voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraaltje. Mocht je besluiten een spiraaltje te laten plaatsen, dan bespreken we ook het afnemen van een mogelijke soa (seksueel overdraagbare aandoening) test. Het is namelijk belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een soa uit te sluiten.

Tarieven

Anticonceptieconsult: bij de nacontrole of telefonisch
Voorschrijven anticonceptie (excl spiraal)*

Anticonceptieconsult: bij de nacontrole of telefonisch:
Gratis

Voorschrijven anticonceptie (excl spiraal)*:
30 euro

Gratis
30 euro

De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraars. Wij dienen de declaratie direct in bij de zorgverzekeraar. De kosten voor de aanschaf van de spiraal zelf zijn afhankelijk van hoe je verzekert bent.

Plaatsen en/of verwijderen spiraal*
Aanschaf spiraal
Nacontrole plaatsen spiraal op de praktijk
Nacontrole plaatsen spiraal met een echo bij echopraktijk Puur

Plaatsen en/of verwijderen spiraal*:
Via zorgverzekeraar

Aanschaf spiraal:
Eigen bijdrage, afhankelijk van zorgverzekering en soort spiraal

Nacontrole plaatsen spiraal op de praktijk:
Gratis

Nacontrole plaatsen spiraal met een echo bij echopraktijk Puur:
20 euro

Via zorgverzekeraar
Eigen bijdrage, afhankelijk van zorgverzekering en soort spiraal
Gratis
20 euro

* Wij zijn genoodzaakt 25 euro in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wil laten verwijderen, kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Afspraak maken

Mocht je graag een afspraak willen in plannen voor een anticonceptie consult en/of het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje, dan kan dat via 0543-476555. We zijn bereikbaar op ons telefonisch spreekuur van maandag t/m donderdag tussen 12:30 en 13:30.

Klik hier voor meer informatie over het plaatsen van spiralen, de tarieven en de gang van zaken.

Klik hier voor meer informatie over de spiralen zelf.

Klik hier voor adviezen na plaatsen van een spiraal.