Aanmelden

Als je weet dat je zwanger bent is het fijn dat je snel een afspraak maakt bij ons. Het eerste intake gesprek bij ons op de praktijk vindt plaats tussen de 8 en 9 weken zwangerschap. Je kunt ons bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 13.30 uur op telefoonnummer (0543) 47 65 55.

Heb je vragen die niet dringend zijn, gebruik dan hiervoor het online informatieformulier. Binnen 2 dagen zullen wij je mail beantwoorden.

Kijk nadat je hebt gezien dat de zwangerschapstest positief is op: www.moedersvoormoeders.nl. Door mee te doen kunnen er veel vrouwen geholpen worden.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Meld je dan aan via dit telefoonnummer op maandag tot en met donderdag van 12.30 tot 13.30 uur.

Intake gesprek

Tijdens het eerste gesprek (ca. 60 min.) willen we graag het een en ander weten over je gezondheid, eerdere ziektes of operaties. Ook wordt gevraagd naar erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen in jouw familie of die van je partner, zoals syndroom van Down, open ruggetje, hartafwijkingen, suikerziekte etc. We zullen ook de opties van prenatale screening bespreken (NIPT, 13 en 20 weken echo). Het is handig als jij en je partner je hierover al hebben ingelezen. Soms wordt er ook alvast bloed geprikt en atuurlijk komen eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen aan bod. Er wordt tijdens de eerste controle geen termijnecho gemaakt. Dit gebeurt op een ander tijdstip.

Echo

De termijnecho vindt bij voorkeur tussen de 10 en 12 weken zwangerschap plaats. Dit is om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo’s worden gemaakt door Simone Jongsma bij EchoPraktijk Puur. Selecteer categorie ‘medische echo’ en afspraaktype ‘termijnbepaling’.

Als je eerder een echo wil, kan dit vanaf 8 weken. Selecteer categorie ‘pretecho’ en afspraaktype ‘vroege echo.

Bij beide echo’s is het belangrijk een volle blaas te hebben. Het gehele bezoek duurt ongeveer 15 minuten.

Naast de termijnecho zijn er nog twee medische echo’s waar je voor kan kiezen: de 13- en de 20-weken echo.

Rond de 20 weken kan de 20-weken echo worden gemaakt, ook wel SEO, structureel echoscopisch onderzoek, genoemd. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van een kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Vanaf 1 september 2021 kan je ook kiezen voor de 13-weken echo, het eerste trimester SEO. Dit is een aanvulling op de 20-weken echo en kan gemaakt worden tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken naar (ernstige) lichamelijke afwijkingen bij het kind.

Tijdens de intake komen we uitgebreid terug op de keuze voor de echo’s. Voor meer informatie kan je vast een kijkje nemen op www.pns.nl.

Controles

In je zwangerschap kom je in totaal ongeveer 12 keer bij ons op controle, tot 26 weken om de 4 weken, tot 30 weken om de 3 weken, tot 36 weken om de 2 weken en daarna zien we je iedere week tot je bevallen bent.

Een intake gesprek duurt 60 minuten. De vervolg controles duren ongeveer 15 minunten. We beoordelen de groei van je buik en baby en controleren je bloeddruk. En natuurlijk geven we informatie en zullen we al je vragen beantwoorden!

Kraamzorg
Het is belangrijk om kraamzorg te regelen. Je krijgt van ons informatie over de diverse kraamcentra in de Achterhoek. Bij voorkeur dien je je aan te melden voor de 17e week. Dit kun je ook via je zorgverzekeraar regelen.

Erkennen
Wanneer je niet getrouwd bent, kan je de baby laten erkennen door je partner. Het is verstandig om dit voor 26 weken zwangerschapsduur te regelen. Je moet hiervoor samen naar de Burgelijke Stand van het gemeentehuis. Neem een legitimatiebewijs mee.

Adviezen

Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een document waarin je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is tegelijkertijd een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Het is bedoeld om je verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. In principe zal 1 van ons drieën de geboorte van jullie kind begeleiden. Voor sommigen kan het prettig zijn hier iets over op papier te zetten en te bespreken met ons. Om dit gemakkelijker te maken kun je eventueel gebruik maken van een geboorteplan.

Op deze link kun je een checklist invullen om online een geboorteplan te maken. Bij elk onderwerp kun je één of meerdere antwoorden aanvinken. Vink alleen die vragen aan, die voor jou echt belangrijk zijn. Gebruik de lege invulvelden voor specifieke wensen of om iets te verduidelijken. Na het invullen kun je het geboorteplan uitprinten.

Wanneer je het geboorteplan meeneemt naar de afspraak waarin we de bevalling gaan bespreken, dat is rond de 36 weken zwangerschap, dan zullen we het doornemen, en samen bepalen of je wensen haalbaar zijn. Natuurlijk zullen wij zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen. Maar er kunnen altijd speciale omstandigheden zijn waarop wij zullen uitleggen dat het dan onze voorkeur heeft om van een gedeelte van het geboorteplan af te wijken.

Zwangerschapcursussen