Kraamzorg

Wanneer je thuis bevalt, worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Wij zorgen ervoor dat het kraamcentrum tijdig gebeld wordt, dit hoef je niet zelf te doen. Ook als je poliklinisch bevalt is er meestal een kraamverzorgster aanwezig, ook dan zorgen wij dat deze gebeld wordt. Wij komen vanaf de dag na de bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis bij je langs. We bezoeken je in elk geval om de dag tot dag 8-10. We proberen altijd om in de ochtend te komen, eventueel kan het zijn dat we na 15.00 komen. Lukt het niet die dag dan hoor je dat telefonisch van ons.

De eerste week zijn wij verantwoordelijk voor het kraambed, ook als je bij de gynaecoloog bent bevallen. Je kunt bij ons terecht met vragen over: borstvoeding, kolven, flesvoeding, en vragen over de baby of jezelf. Een kraamweek is niet altijd een romantische roze wolk. Als je voor het eerst bevallen bent dan komen er allemaal nieuwe dingen op jullie af. In de eerste week gebeurt ontzettend veel! Nachten waarin jullie weinig slaap krijgen, onzekerheid, maar ook lichamelijke ongemakken zoals bijvoorbeeld stuwing of pijnlijke hechtingen na de bevalling zorgen ervoor dat de week soms anders loopt als je/jullie hadden verwacht. Dit is normaal. Vaak is het fijn om dit samen te bespreken, jullie staan er niet alleen voor! Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen.

Samen met de kraamverzorgende begeleiden we jullie en je baby in de eerste week na de bevalling. De kraamverzorgster doet elke dag een aantal medische controles, zoals het meten van de temperatuur, de pols en de hoogte van de baarmoeder. Ook checkt zij regelmatig het vloeien en de eventuele hechtingen. Wanneer zij ergens over twijfelt zal ze ons bellen en overleggen wat er het best gedaan kan worden. Tussen de 8e en 10e dag sluiten wij het kraambed af. De medische zorg voor je baby wordt overgedragen aan het consultatiebureau en de huisarts. De wijkverpleegkundige neemt binnen 10-14 dagen na de bevalling contact op om een afspraak te maken. De eerste keer komt ze thuis langs. Zij zal alles vertellen over de verzorging en voeding van een opgroeiend kindje. Je krijgt het groeiboekje en de eerste afspraak voor het consultatiebureau en de afspraak voor de gehoortest wordt gemaakt. Bij het afsluiten van de kraamweek krijg je van ons een nacontrole afspraak voor 6 weken na de geboorte van jullie kind.

Controles van ons

De eerste week zijn wij verantwoordelijk voor het kraambed, ook als je bij de gynaecoloog bent bevallen. Je kunt altijd bij ons terecht met vragen. Tussen de 3e en 6e dag na de bevalling doen wij de hielprik. Je baby wordt dan gescreend op meer dan 20 aandoeningen. Tussen de 7e en 10e dag sluiten wij het kraambed af. Je staat er hierna niet alleen voor, de zorg van je baby wordt overgedragen aan het consultatiebureau en je huisarts. De wijkverpleegkundige neemt binnen 12-14 dagen na de bevalling contact met je op om een afspraak te maken. De eerste keer komt ze thuis bij je langs. Zij zal je alles vertellen over de verzorging en voeding van je kind. Je krijgt het groeiboekje en de eerste afspraak voor het consultatiebureau wordt gemaakt.

Borst- en flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. In borstvoeding zitten antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes. Hierdoor zijn baby’s over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd. Borstvoeding is ook gezond voor de moeder, altijd vers en op temperatuur, gratis en gemakkelijk. Wanneer je borstvoeding wilt geven is het goed je hierop alvast voor te bereiden. In onze praktijk wordt er een borstvoedingscursus gegeven door Marlinda Roes, lactatiekundige. Tijdens de zwangerschapscontroles vertellen we hier wat over en geven we je een folder mee. Zeker bij een eerste kind, is het raadzaam om deze cursus te volgen.

Nacontrole

Als je baby ongeveer 6 weken oud is, mag je met je kindje bij ons op nacontrole komen. Je hebt dan een afsluitend gesprek waarin wordt teruggekeken op de afgelopen periode. Er is altijd tijd voor eventueel nog onbeantwoorde vragen en natuurlijk bewonderen we uitgebreid de nieuwe wereldburger! Indien nodig prikken we nog een keer je ijzer en meten we je bloeddruk. Wanneer je na de bevalling bent gehecht kunnen we de wond nog een keer controleren. Ben je misschien in het ziekenhuis bij de gynaecoloog bevallen, maar was je tijdens de zwangerschap wel bij ons onder controle, dan ben je uiteraard ook bij ons van harte welkom voor de nacontrole.